Dorrit Willumsen

Om forfatteren

Foto: Morten Holtum

(1940)

Forfatterdebut: 1965 (Knagen)

Dorrit Willumsen er kendt for sine nuancerede kvindebeskrivelser og sit elegante og ikke mindst krystalklare sprog. Hun er født i 1940 som datter af operasanger Kaj Willumsen, men tilbragte de første tolv år af sin levetid sammen med sin mor, lillesøster og hendes bedsteforældre i en lille lejlighed på Nørrebro, hvorefter familien flyttede til Vesterbro. Hun begyndte allerede at skrive i gymnasietiden, hvor hun indsendte tekster til Det Kongelige Teater og til ugebladene Hjemmet og Familie Journalen. I 1960 blev hun klassisk sproglig student fra Metropolitanskolen. I tiden herefter arbejdede hun blandt andet på et kontor, på et bibliotek, i en kunsthandel og i et laboratorium, imens hun skrev om aftenen. Dorrit Willumsen placerede sig allerede fra debuten med novellesamlingen Knagen i 1965 centralt i den danske modernisme. Hun fik sit egentlige gennembrud tilbage i 1983 med romanen Marie som indbragte hende boghandlernes litteraturpris De Gyldne Laurbær. Senere fulgte romanen Klædt i purpur (1990), om den byzantiske kejserinde Theodora, og den biografiske roman Bang (1996), som siden indbragte hende Nordisk Råds Litteraturpris. Hendes kritikerroste forfatterskab omfatter i dag mere end 20 romaner, digt- og novellesamlinger, skuespil og erindringer. Dorrit Willumsen har med tiden modtaget op til flere priser gennem sin karriere som forfatter og har siden 1980 modtaget Statens Kunstfonds livsvarige ydelse. Privat bor Dorrit Willumsen i stationsbyen Viby Sjælland vest for Roskilde sammen med hendes mand, digteren og dramatikeren Jess Ørnsbo.

Derfor skriver jeg:

»Jeg ser bøgerne som et tæppe, jeg væver på hele livet – et nomadetæppe, hvor farverne ændrer sig efter de landskaber, man rejser igennem.«

Dorrit Willumsen (Citat fra artikel i Berlingske, 2015)

Udvalgte litteraturpriser:

1981: Det Danske Akademis Store Pris

1984: De Gyldne Laurbær

1995: Søren Gyldendal Prisen

1997: Nordisk Råds Litteraturpris

2015: Holberg-medaljen

Udvalgt bibliografi:

1965: Knagen (noveller)

1983: Marie (roman)

1990: Klædt i purpur (roman)

1980: Bang (roman)

2015: Nær og fjern (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

En stemme som silke (2000).

Anmeldelse af romanen Koras stemme.

Af Marie Louise Kjølbye, Information.

»»»

Wellness og hvidvin (2008).

Anmeldelse af romanen Dage med Slave.

Af 
Michael Balle, Sentura Magasin.

»»»

Det handler om den korte lykke (2015).

Anmeldelse af romanen Nær og fjern.

Af Eva Pohl, Berlingske.

Interview med forfatteren om tro.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2004). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om novellesamlingen Den dag jeg blev Honey Hotwing.

Interview fra Berlingske (2005). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Nær og fjern.

Interview fra Information (2015). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 30.10.2018.