Dorrit Willumsen

Om forfatteren

Foto: Morten Holtum

(1940)

Forfatterdebut: 1965 (Knagen)

Med sine nuancerede og overrumplende kvindebeskrivelser og ikke mindst sit elegante og krystalklare sprog har Dorrit Willumsen uden tvivl manifesteret sin position som en af vor tids mest markante skikkelser i dansk prosa. Hun kom til verden under krigen i 1940 i København, hvor hun tilbragte de første tolv år af sin levetid sammen med sin mor, lillesøster og hendes bedsteforældre i en lille lejlighed på Nørrebro. Hendes interesse for at skrive begyndte allerede i gymnasietiden, hvor hun indsendte tekster til Det Kongelige Teater og til ugebladene Hjemmet og Familie Journalen. I 1960 blev hun klassisk sproglig student fra Metropolitanskolen. I tiden herefter arbejdede hun blandt andet på et kontor, på et bibliotek, i en kunsthandel og i et laboratorium, imens hun skrev om aftenen. Allerede siden debuten med novellesamlingen Knagen i 1965 placerede hun sig som en central del af 1960'er-modernismens prosa. Sit egentlige gennembrud fik hun med romanen Marie i 1983. Senere fulgte romanen Klædt i purpur (1990), om den byzantiske kejserinde Theodora, og den biografiske roman Bang (1996). Siden har hun blandt andet udgivet romanerne Koras stemme (2000), Dage med Slave (2008), Nær og fjern (2015), Løg trækker tårer (2019) og Tjeneren og hans søster (2022), samt novellesamlingen Den dag jeg blev Honey Hotwing (2005). Hendes kritikerroste forfatterskab omfatter i dag mere end 20 romaner, digt- og novellesamlinger, skuespil og erindringer. Med tiden er hun blevet tildelt op til flere store priser, heriblandt Det Danske Akademis Store Pris, De Gyldne Laurbær og Nordisk Råds Litteraturpris og har siden 1980 modtaget Statens Kunstfonds livsvarige ydelse. Privat er Dorrit Willumsen bosat i stationsbyen Viby Sjælland vest for Roskilde. Hun var gift med dramatiker og forfatter Jess Ørnsbo frem til hans bortgang i august 2019.

Derfor skriver jeg:

»Jeg ser bøgerne som et tæppe, jeg væver på hele livet – et nomadetæppe, hvor farverne ændrer sig efter de landskaber, man rejser igennem.«

Dorrit Willumsen (Citat fra artikel i Berlingske, 2015)

Udvalgte litteraturpriser:

1981: Det Danske Akademis Store Pris

1984: De Gyldne Laurbær

1995: Søren Gyldendal Prisen

1997: Nordisk Råds Litteraturpris

2015: Holberg-medaljen

Udvalgt bibliografi:

2005: Den dag jeg blev Honey Hotwing (noveller)

2008: Dage med Slave (roman)

2015: Nær og fjern (roman)

2019: Løg trækker tårer (roman)

2022: Tjeneren og hans søster (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteraturpriser.dk om forfatteren. [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

En stemme som silke (2000).

Anmeldelse af romanen Koras stemme.

Af Marie Louise Kjølbye, Information.

»»»

Barnebruden der blev til kvinde (2003).

Anmeldelse af romanen Bruden fra Gent.

Af Lars Handesten, Berlingske.

»»»

Angst for at falde (2008).

Anmeldelse af romanen Dage med slave.

Af Mai Misfeldt, Berlingske.

»»»

Skarptskårne erindringer (2010).

Anmeldelse af erindringsbogen Det søde med det sure.

Af Eva Pohl, Berlingske.

»»»

Det handler om den korte lykke (2015).

Anmeldelse af romanen Nær og fjern.

Af Eva Pohl, Berlingske.

»»»

Man skal aldrig skyde en ulv. Det kan være en fortumlet og forelsket fe i ulveklæder (2019).

Anmeldelse af romanen Løg trækker tårer.

Af Kamilla Löfström, Information.

»»»

Hævnens lille, fine kontorhånd (2022).

Anmeldelse af romanen Tjeneren og hans søster.

Af Lars Bukdahl, Weekendavisen.

Interview med forfatteren om romanen Koras stemme.

Interview fra Jyllands-Posten (2000). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om læselyst.

Interview fra Information (2002). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om tro.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2004). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om novellesamlingen Den dag jeg blev Honey Hotwing.

Interview fra Berlingske (2005). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Nær og fjern.

Interview fra Information (2015). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af romanen Løg trækker tårer.

Interview fra Politiken (2019). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.05.2022.