Tom Buk-Swienty

Om forfatteren

Foto: Thomas Skou

(1966)

Forfatterdebut: 1999 (Amerika Maxima)

Tom Buk-Swienty er kendt for sin formidable evne til at skildre personer og historiske begivenheder. Han kom til verden i Eutin i den nordligste tyske delstat Schleswig-Holstein, men er vokset op i Sønderborg ved Flensborg Fjord og Als. Han er cand. mag. i historie og amerikanske samfundsstudier fra Københavns Universitet og University of California. I 1994 til 2005 fungerede han som journalistisk medarbejder og USA-korrespondent ved Weekendavisen. Herefter som lektor ved Syddansk Universitet i Odense frem til 2010, hvorfra han i 2014 blev adjungeret professor i historie. Buk-Swienty debuterede som forfatter med biografien Amerika Maxima (1999), om et roadtrip gennem USA. Siden har han blandt andet udgivet biografien Den ideelle amerikaner (2005) om den dansk-amerikanske fotograf Jacob A. Riis, samt trilogien Slagtebænk Dybbøl (2008), Dommedag Als (2010) og 1864 i billeder (2012) som har inspireret til DR drama-tv-serien ’1864’ fra 2014, instrueret af Ole Bornedal. Med biografien Kaptajn Dinesen - Ild og blod (2013) indledte Buk-Swienty sin tobindsbiografi om Karen Blixens eventyrlige far, Wilhelm Dinesen. Herefter fulgte andet bind Kaptajn Dinesen - Til døden os skiller (2014), efterfulgt af Tommy og Tanne (2016) - en biografi om Thomas Dinesen og Karen Blixen og deres jagt på at finde det, de kaldte ”det store i livet”. I oktober 2017 udkom han med biografien Det ensomme hjerte - en beretning om den unge tyske krigskirurg Hans Horn, der under Anden Verdenskrig bliver hvirvlet ind i det nazistiske Tysklands vanvittige krig. I august 2019 fulgte biografien Løvinden - en skildring af Blixens liv i Kenya. Blandt sine helt store kilder til inspiration er den tyske forfatter Erich Maria Remarque og den danske forfatter Thorkild Hansen. Privat bor Tom Buk-Swienty i Odense med sin hustru Annette, som arbejder med intern og ekstern kommunikation i Rambøll. Sammen har de Alexander og Sasha.

Derfor skriver jeg:

Vores fortid er sprængfuld af tankevækkende, dramatiske og elementært spændende historier, der bare venter på at blive fortalt. I mine bøger forsøger jeg at rekonstruere den verden, mine hovedpersoner færdedes i helt ned i mindste detalje. Det er en tidskrævende men stærkt fascinerende proces, der - når først jeg er trængt dybt ind materialet - føles som at være på en stor, vild opdagelsesrejse ind i fremmede verdener. Når jeg skriver, lever jeg mentalt i en slags parallelunivers, og det er faktisk stærkt vanedannende. For mig startede det allerede som dreng. I mit barndomshjem havde vi en mystisk kuffert stående oppe på loftet – ”morfars kuffert”. I kufferten gemte der sig stakke af tætskrevne notesbøger med noveller, som min morfar i sin ungdom havde skrevet, men aldrig fik udgivet. Hans forfatterdrøm blev min drøm, og også jeg begyndte at fylde det ene hæfte efter det andet. Til mit held havde jeg i folkeskolen to pragtfulde dansklærere, der generøst opmuntrede mig til at skrive løs. Dengang var det noveller jeg skrev. Siden har jeg som voksen både som journalist og senere dokumentarisk historiefortæller opdaget, at virkeligheden så ofte overgår fantasien og er en guldgrube, for den, der både vil studere det menneskelige sind og samtidig forstå, hvor det er vi som kultur kommer fra. Det er derfor jeg er blevet faglitterær skribent.

Tom Buk-Swienty, januar 2018

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Udvalgte litteraturpriser:

2009: Dansk Forfatterforenings faglitterære pris

2010: Søren Gyldendal Prisen

2011: Læsernes Bogpris. Dommedag Als

2014: Weekendavisens litteraturpris

2015: Rungstedlundprisen

Udvalgt bibliografi:

2010: Dommedag Als (faglitteratur)

2014: Kaptajn Dinesen – Til døden os skiller (biografi)

2016: Tommy og Tanne (biografi)

2017: Det ensomme hjerte (biografi)

2019: Løvinden (biografi)

Den amerikanske drøm om en bedre verden (2005).

Anmeldelse af biografien Den ideelle amerikaner.

Af Michael Bach Henriksen, Kristeligt Dagblad.

»»»

Mesterværk om Danmarks dybeste traume (2008).

Anmeldelse af den historiske fagbog Slagtebænk Dybbøl.

Af Georg Metz, Information.

»»»

Levende historie, der nær kostede nationen livet (2010).

Anmeldelse af den historiske fagbog Dommedag Als.

Af Anita Brask Rasmussen, Information.

»»»

Da Dinesen kom på slagtebænken (2013).

Anmeldelse af biografien Kaptajn Dinesen – Ild og blod.

Af Niels Houkjær, Berlingske.

»»»

Den rastløse Dinesen (2014).

Anmeldelse af biografien Kaptajn Dinesen - Til døden os skiller.

Af Joachim Lund, Information.

»»»

Det store i livet (2016).

Anmeldelse af biografien Tommy og Tanne.

Af Niels Houkjær, Berlingske.

»»»

Erindringer fra en overlever (2017).

Anmeldelse af biografien Det ensomme hjerte.

Af Bo Hakon Jørgensen, Kristeligt Dagblad.

»»»

Tom Buk-Swienty har skabt et MAGELØST mammutværk om Karen Blixen (2019).

Anmeldelse af biografien Løvinden.

Af Søren Schauser, Berlingske.

Interview med forfatteren om biografien Den ideelle amerikaner.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2005). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om Kaptajn Dinesen – Ild og blod.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2013). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om sit intellektuelle forbillede.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2014). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af biografien Tommy og Tanne.

Interview fra Berlingske (2016). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om biografien Det ensomme hjerte.

Interview fra Berlingske (2017). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om biografien Løvinden.

Interview fra Berlingske (2019). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 30.08.2019.