Adda Djørup

Om forfatteren

Foto: Erik Refner

(1972)

Forfatterdebut: 2005 (Monsieurs monologer)

Adda Djørup er alsidig og eksperimenterende og skriver med stor sproglig entusiasme, elegance og ikke mindst humor. Hun er født og opvokset i Aarhus og har allerede lige side hun var barn interesseret sig for litteraturens verden. Efter endt eksamen fra Frederiksberg Studenterkursus indledte hun studier ved Københavns Universitet, hvorfra hun har en bachelorgrad i litteraturvidenskab. Herefter arbejdede hun blandt andet som forlagsmedarbejder, voksenunderviser i dansk som fremmedsprog og som gæstelærer på Forfatterskolen i København. Adda Djørup fik sin debut som forfatter med digtsamlingen Monsieurs monologer i 2005, efterfulgt af novellesamlingen Hvis man begynder at spørge sig selv (2007). Siden har hun udgivet romanen Den mindste modstand (2009), digtsamlingen 37 postkort (2011) og senest novellesamlingen Poesi og andre former for trods (2015). Blandt hendes yndlingsnovellister og kilder til inspiration er Jorge Luis Borges, Ernest Hemingway, Raymond Carver og Klaus Rifbjerg. I 2010 fik Adda Djørup tildelt EU’s Litteraturpris for romanen Den mindste modstand, og i 2011 modtog hun Statens Kunstfonds 3-årige arbejdslegat. Derudover er hun tilknyttet Forfatterskolen PS! som fast underviser på skriveholdet ’Skriv kortprosa’. Adda Djørup har tidligere boet i henholdsvis Madrid og Firenze, med bor nu i København sammen med hendes datter Madicken.

Derfor skriver jeg:

»Jeg tvivler selv på, at der overhovedet er en historie, for måske hænger begyndelsen ikke sammen med fortsættelsen, fortsættelsen ikke sammen med slutningen. Og måske, tænker jeg nu, findes der slet ingen rigtige historier med begyndelse, midte og slutning, måske er der bare alt det, der er, og alt det, der sker, og de streger, vi trækker imellem de punkter, er bare det rene vrøvl og drøm, og den figur, der opstår, kunne lige så godt have været en hvilken som helst anden.«

Adda Djørup (Citat fra novellen Fuglene, 2007)

Udvalgte litteraturpriser:

2010: EU’s Litteraturpris

Udvalgt bibliografi:

2005: Monsieurs monologer (digte)

2007: Hvis man begynder at spørge sig selv (noveller)

2009: Den mindste modstand (roman)

2011: 37 postkort (digte)

2015: Poesi og andre former for trods (noveller)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Bognoter (2005).

Anmeldelse af digtsamlingen Monsieurs monologer.

Af Peter Stein Larsen, Kristeligt Dagblad.

»»»

Inde i forfatterens skæve hoved myldrer verden frem (2007).

Anmeldelse af Hvis man begyndte at spørge sig selv.

Af Peter Nielsen, Information.

»»»

Et livsbekræftende sprogoprør (2015).

Anmeldelse af Poesi og andre former for trods.

Af Erik Skyum-Nielsen, Information.

Interview med forfatteren om digtsamlingen Monsieurs monologer.

Interview fra Information (2005). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om novellesamlingen Hvis man begynder at spørge sig selv.

Interview fra Politiken (2007). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af romanudgivelsen Den mindste modstand.

Interview fra Berlingske (2009). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 30.10.2018.