Janne Hejgaard

Om forfatteren

Foto: Anne-Mette Kruse

(1947)

Forfatterdebut: 1986 (Barn af det havblå rige)

Janne Hejgaard er født i Aarhus, tog her studentereksamen og en lærereksamen, og blev boende i byen, indtil hun som 32-årig, efter otte års virke som folkeskolelærer og underviser på lærerhøjskolen, tog ud at sejle på et tomastet træskib på Middelhavet sammen med sin datter på fem år. Barn af det havblå rige handler om at sejle i det græske øhav og livet om bord. Efter et par år på havet vendte hun tilbage til Aarhus og begyndte at leve som forfatter og foredragsholder, og hun har afholdt flere hundrede foredrag og kurser over hele landet. Da hun i 1992 flyttede til Samsø, oprettede hun eget forlag Landtryk, og udgav her en række egne titler samt nogle få skrevet af andre. Hun var 27, da hendes første fagbog, Kønsroller udkom, og siden er det blevet til omkring 50 udgivne titler, faglitteratur og skønlitteratur til både børn, unge og voksne. Hendes fagbøger har alle et socialt tema, og især er mange af hendes undervisningsbøger båret af indignation over den skæve, utilstrækkelige viden, som skolebørn ellers mødte. Temaer som sex, kønsroller, politisk aktivitet, identitet og sprog hører hjemme under den paraply, og tilsvarende handler børneromanerne om at finde sig selv, om moral og etik. Janne Hejgaard er ofte blevet anerkendt for sin klare sprogbrug. De første ti år af det nye årtusinde var Janne Hejgaard litteraturpolitisk aktiv i Dansk Forfatterforening. Hun var forkvinde for BU-gruppen i seks år, og sad i foreningens hovedbestyrelse i ni. Undervejs sad hun som forfatterrepræsentant i flere udvalg, herunder to perioder i Kunstrådets Repræsentantskab. I 2017 var hun kandidat til posten som formand for forfatterforeningen. De seneste ti år har Janne Hejgaard tilbragt de fleste vintre i udlandet, oftest i Berlin, og de vigtigste udgivelser fra den periode er en serie på tre romaner til 11-15 årige børn, Lola midt i Verden, om den 13 år gamle Lola, som vender tilbage til Aarhus efter syv års ophold med familien i Afrika. I oktober 2017 udkom hun med sin første roman til voksne, Ana elsker.

Derfor skriver jeg:

Jeg skriver, fordi det gør livet værd at leve, har jeg læst en forfatter udtrykke - jeg husker desværre ikke hvem, men det er sådan, jeg har det. Jeg kan ikke huske, at jeg ikke har skrevet - og læst. Mine ældste historier er fra 1958, min første dagbog kun et par år yngre, og i dag er der - ud over samvær med de mennesker, jeg elsker - ikke noget mere meningsfuldt for mig end at åbne mig for de følelsesmæssige og mentale processer, som det, at skrive, giver mulighed for.

Janne Hejgaard, november 2017

Udvalgte litteraturpriser:

1992: Hulda Lütken og Jacobs legat

Udvalgt bibliografi:

2005: Byindianer (børneroman)

2011: Lola & Retfærdighedens Bog (ungdomsroman)

2012: Lola & kalejdoskopet (ungdomsroman)

2013: Lola & spejlene (ungdomsroman)

2017: Ana elsker (roman)

Links om forfatteren:

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursidens portræt af forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Trylleri med hverdagen i Aarhus (2011).

Anmeldelse af Lola & Retfærdighedens Bog.

Af Mette Strømfeldt, Berlingske Media.

»»»

Ana elsker(fordi) (2017).

Anmeldelse af romanen Ana elsker.

Af Thomas Ærvold Bjerre, Fyns Stiftstidende.

Interview med forfatteren om ungdomsserien Lola midt i verden.

Interview fra bogbloggen Skrivepulten (2013). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.11.2017.