Pablo Llambías

Om forfatteren

Foto: Simon Fals

(1964)

Forfatterdebut: 1996 (Hun har en altan)

Pablo Llambías er kendt for sin eksperimenterende og originale skrivestil som veksler mellem en blanding af fiktion og virkelighed og selvbiografisk stof. Han er født i Svenstrup ved Aalborg, men er vokset op i Aalborg-forstaden Gug. Hans mor er dansk og faren er af argentinsk oprindelse, begge pianister. Pablo Llambías er matematisk-fysisk student fra Aalborg Statsgymnasium og har studeret trombone ved Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus, filmvidenskab ved Københavns Universitet, samt ved Kunstakademiet i København, hvorfra han er uddannet cand.phil. fra Skolen for Teori og Formidling. Pablo Llambías debuterede i 1996 med novellesamlingen Hun har en altan, der blev fulgt op af flere noveller i bogen Rådhus (1997). Senere fulgte blandt andet romanerne Den dag vi blev frie (1998), A.P.O.L.L.O.N. (2000), Trojaner (2001), Et ukendt barn (2005), De elskendes bjerg (2006), ... rasende ... (2008), Ud over havet (2010) og Natteskær (2017). Pablo Llambías har gennem sit forfatterskab fundet stor inspiration hos blandt andet Suzanne Brøgger, Ib Michael, Kirsten Hammann, Katrine Marie Guldager, Italo Calvino, Bruce Chatwin og Jerzy Konsinski. Parallelt med sit forfattervirke har han instrueret flere film, hvoraf flere distribueres af Statens Filmcentral, samt undervist ved Forfatterskolen (2000-2006), hvorfra han siden blev tilknyttet som rektor (2009-2015). Han har desuden fungeret som ekstern lektor ved Syddansk Universitet (2006-2009), samt undervist i skrivekunst ved Testrup Højskole og Krogerup Højskole.

Udvalgte litteraturpriser:

2002: SFC-prisen

2008: Otto Gelsted-Prisen

Udvalgt bibliografi:

2000: A.P.O.L.L.O.N. (roman)

2005: Et ukendt barn (roman)

2006: De elskendes bjerg (roman)

2008: ... rasende ... (roman)

2010: Ud over havet (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursidens portræt af forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Mærkelig-hedens genialitet (2000).

Anmeldelse af romanen A.P.O.L.L.O.N.

Af Bo Kampmann Walther, Kristeligt Dagblad.

»»»

Med tabernes øjne (2005).

Anmeldelse af romanen Et ukendt barn.

Af Kasper Lezuik Hansen, Kristeligt Dagblad.

»»»

Men størst af alt er kærligheden? (2006).

Anmeldelse af romanen De elskendes bjerg.

Af Tue Andersen Nexø, Information.

»»»

Fantasi om afskeden (2010).

Anmeldelse af romanen Ud over havet.

Af Anders Juhl Rasmussen, Kristeligt Dagblad.

»»»

Kærlighedens smerte (2017).

Anmeldelse af romanen Natteskær.

Af Søren Kassebeer, Berlingske.

Interview med forfatteren i anledning af De elskendes bjerg.

Interview fra Information (2006). [klik her]

»»»

Interview med for forfatteren om feminisme.

Interview fra litteraturtidsskriftet Vagant (2014). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 30.05.2018.