Ursula Andkjær Olsen

Foto: Marianne Grøndahl

(1970)

Forfatterdebut: 2000 (Lulus sange og taler)

Ursula Andkjær Olsen er kendt for sin eksperimenterende stil og ikke mindst sin musikalske tilgang til sproget. Hun er kom til verden i 1970 i København og er opvokset pa Amager sammen med hendes lillesøster Julie. Efter sin studentereksamen fra Skt. Annæ Gymnasium blev hun optaget på Forfatterskolen, hvorfra hun dimitterede i 1999. I 2002 blev hun uddannet cand.mag. i musikvidenskab og filosofi fra Københavns Universitet og Technische Universität, Berlin. Ursula Andkjær Olsen debuterede i 2000 med digtsamlingen Lulus sange og taler, men slog for alvor igennem i 2005 med Ægteskabet mellem vejen og udvejen. Siden har hun udsendt op til flere digtsamlinger, Hendes store gennembrud kom med digtsamlingen heriblandt Skønheden hænger på træerne (2006), Havet er en scene (2008), Have og helvede (2010), Det 3. årtusindes hjerte (2012) og Udgående fartøj (2015).  Hun har desuden skrevet librettoen til kammeroperaen Miki Alone (2002) og musikteaterstykket Kunsten at vælge (2005) samt essayet Hver med sit næb (2004) om den danske komponist Pelle Gudmundsen-Holmgreen. Ved siden af sit forfattervirke har blandt andet fungeret som musikanmelder på Dansk Musiktidsskrift (1992-95) og ved Berlingske Tidende (1995-2000) og har været redaktør af tidsskriftet Kritik (2013-2016), samt undervist ved Forfatterskolen siden 2016. Privat er Ursula Andkjær Olsen gift med Hans Ulrik Rosengaard, med hvem hun har sønnen Max.

Udvalgte litteraturpriser:

2010: Otto Gelsted-Prisen

2012: Montanas Litteraturpris

2015: Kritikerprisen

Udvalgt bibliografi:

2005: Ægteskabet mellem vejen og udvejen (digte)

2006: Skønheden hænger på træerne (digte)

2008: Havet er en scene (digte)

2010: Have og helvede (digte)

2012: Det 3. årtusindes hjerte (digte) 

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursidens portræt af forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Ursulas rundkørsel (2005).

Anmeldelse af digtsamlingen Ægteskabet mellem vejen og udvejen.

Af Jørgen Johansen, Berlingske.

»»»

Et lille slot af mursten (2008).

Anmeldelse af digtsamlingen Havet er en scene.

Af Erik Skyum-Nielsen, Information.

»»»

Paradiset og slangen (2010).

Anmeldelse af digtsamlingen Have og helvede.

Af Jørgen Johansen, Berlingske.

»»»

Liv lig med rød lig med død (2012).

Anmeldelse af digtsamlingen Det 3. årtusindes hjerte.

Af Tue Andersen Nexø, Information.

»»»

Hårdhed møder sårbarhed (2015).

Anmeldelse af digtsamlingen Udgående fartøj.

Af Jørgen Johansen, Berlingske.

Interview med forfatteren i anledning af digtsamlingen Ægteskabet mellem vejen og udvejen.

Interview fra Berlingske (2005). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af Det 3. årtusindes hjerte.

Interview fra Berlingske (2012). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 30.05.2018.