Julie Hastrup

Om forfatteren

Foto: Steen Evald

(1968)

Forfatterdebut: 2009 (En torn i øjet)

Julie Hastrup er kendt for sin levende og barske krimier - fuld af uhygge og gru. Hun er født i 1968 i Ringkøbing nord for Skjern, men har boet i København det meste af sit liv. Selvom det langt fra var litteraturen der fyldte mest som ung, har hun altid vidst at hun ville skrive. Efter sin studentereksamen tilbragte hun et år i Paris, hvor hun arbejdede som tjener og dørmand på en restaurant/bar. Siden er hun blevet uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus og arbejdede fra 1994 frem til 2006 for TV2/Lorry og Danmarks Radio. I 2009 debuterede hun som krimiforfatter med bestselleren En torn i øjet. Det blev begyndelsen på hendes succesfulde krimiserie om den unge drabsefterforsker Rebekka Holm, der desuden omfatter Det blinde punkt (2010), Blodig genvej (2011), Portræt af døden (2013), Farlig fortid (2015), Mirakelmanden (2017) og senest Blodspor (2018). Derudover er hun en flittig foredragsholder og er optaget af berette om sin inspiration til plots og ikke mindst hendes store fascination af drabets psykolog, en fascination hun har haft lige siden hendes tidlige barndom. Privat er Julie Hastrup gift med Morten, med hvem hun har to børn, William og Emma.

Derfor skriver jeg:

Jeg har været lige dele fascineret og skræmt af drabet, siden jeg som 4-årig så gyseren ”Vindeltrappen” i selskab med min mormor, der selv var stærkt optaget af drab – både fiktionens og virkelighedens.

Det var hos min mormor at jeg blev introduceret til krimien i form af blandt andre Agatha Christies forfatterskab ligesom vi ofte diskuterede virkelighedens drab over en kop lidt for stærk te. Så der er ingen tvivl om at det er hendes skyld – eller fortjeneste – at jeg i dag er krimiforfatter.

Jeg vidste tidligt at jeg ville skrive og at det var drabet og særligt psykologien bag drabet der havde min interesse, men da jeg blev student var jeg også klar over, at jeg ikke var moden endnu, og jeg søgte derfor ind på journalisthøjskolen og tænkte at jeg da kunne beskæftige mig med dette beslægtede fag, journalistikken, mens jeg ventede på at blive moden nok. Faktisk var min plan at jeg ville arbejde til jeg var 60 år, for så at trække mig tilbage og kaste mig ud i forfattergerningen.

Planen holdt dog ikke. Det skulle heldigvis blive meget før .-D

Da jeg var i slutningen af 30’erne, mor til to mindre børn og med en lang journalistkarriere bag mig, fik jeg en stærk fornemmelse af at det var NU jeg skulle afprøve krimiforfatterdrømmen. Efter noget tids tøven sagde jeg mit gode, faste og vellønnede DR-job op og kastede mig ud i forfatterlivet. Med hjertet oppe i halsen og klamme håndflader. Et par år senere debuterede jeg med ”En torn i øjet”, min første Rebekka Holm-krimi som strøg direkte ind på bestsellerlisterne, hvor den lå i månedsvis og som betød at jeg kunne leve af mit forfatterskab. I dag er det 9 år og 7 bøger siden, og jeg må indimellem stadig knibe mig selv i armen over at min forfatterdrøm i den grad blev opfyldt. Det er jeg meget ydmyg og taknemmelig for.

Jeg elsker forfatterlivet på godt og ondt. Heldigvis er der mest godt. Jeg er altid på arbejde, min fantasi er endeløs og jeg er god til at fornemme det uhyggelige i det tilsyneladende hyggelige. Jeg holder af researchen, af at finde på og at sidde og at bestemme selv. Selvfølgelig er der også kedelige dage, hvor man retter og retter den samme tekst, dage hvor hjernen er gået lidt i stå og det hele er svært, og man er så meget alene. De dårlige forfatterdage fylder dog heldigvis meget lidt i forhold til de gode, for det er stadig en stor glæde for mig at skulle finde på stærke og skræmmende plots.

Julie Hastrup, november 2018

Udvalgt bibliografi:

2009: En torn i øjet (roman)

2010: Det blinde punkt (roman)

2013: Portræt af døden (roman)

2015: Farlig fortid (roman)

2018: Blodspor (roman)

Links om forfatteren:

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursidens portræt af forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Krimidebutant skriver som Sjöwall & Wahlöo (2009).

Anmeldelse af romanen En torn i øjet.

Af Sophie Engberg Sonne, Politiken.

»»»

Spændende og elegant komponeret krimi (2017).

Anmeldelse af romanen Mirakelmanden.

Af Henrik Tjalve, Jysk Fynske Medier.

»»»

Fortid udløser nutidigt blod (2018).

Anmeldelse af romanen Blodspor.

Af Henrik Tjalve, Jysk Fynske Medier.

Interview med forfatteren om inspiration og skriveproces.

Interview fra Krimisiden (2015). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Mirakelmanden.

Interview fra Plusblog.dk (2017). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af romanen Blodspor.

Interview fra bogbloggen Vores bogliv (2018). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.11.2018.