Hanne Richardt Beck

Om forfatteren

Foto: Robin Skjoldborg

(1959)

Forfatterdebut: 1993 (De brune øjne, Arthur)

Hanne Richardt Beck er kendt for hendes insisterende realisme fyldt med fantastiske og humoristiske indslag. Hun er født og opvokset på Bellahøj i København. Efter sin studentereksamen fra Niels Steensens Gymnasium i 1978 boede hun i London og Invergarry fra 1979 frem til 1980. Herefter indledte hun studier ved Københavns Universitet, hvorfra hun i 1988 blev cand.mag. i dansk og engelsk. Hanne Richardt Beck debuterede i bogform i 1993 med romanen De brune øjne, Arthur. Herefter fulgte romanerne Englen, dværgen og ulven (1995), Wonderland (1999) og Understrømme (2003), samt novellesamlingen Gennemtræk (2005). I 2007 fik hun sit helt store gennembrud med romanen Om så det gælder, der blandt andet blev nomineret til Danske Banks Litteraturpris. Siden har hun udgivet romanerne Men bedste hr. Hund (2008), Sydøst (2011), Familien Kammer (2013), Uforudsete hændelser (2016) og For enden af perronen (2018). Parallelt med sit forfattervirke var hun fra 1996 til 2000 tilknyttet Aktuelt og Berlingske Tidende som klumme- og freelanceskribent. Hun er desuden litterær oversætter fra norsk og engelsk og har oversat bøger af blandt andre Tom Egeland, Karin Fossum og Marilynne Robinson. I 2005 modtog hun et treårigt arbejdsstipendium fra Statens Kunstfond, samt Kidde og Kjærgaards hæderslegat. Privat bor hun i Valby og er gift med lektor Steen Beck, med hvem hun har to voksne børn.

Derfor skriver jeg:

Som barn, da jeg havde lært at skrive, lavede jeg lange lister med opfundne navne: ”Eva Sø Gade Jensen”, ”Helle Holm”, "Irene Max Larsen". Så sad jeg og smagte på navnene og spekulerede over, hvem de piger mon var, hvor de boede, hvad deres livret var, og om en af dem mon skulle have et ekstra mellemnavn.

Når jeg skriver nu, foregår det sådan set på samme måde. Jeg mærker sætningernes rytme, ser ord eller hele afsnit for mig som farver, imens jeg funderer over, hvem mine karakterer er, og hvor de skal hen i verden. 

Jeg tænker over verden, og når jeg skriver, ordner jeg den i mønstre. Når det fungerer bedst, giver processen mig glæde i kroppen og i hovedet.

Hanne Richardt Beck, oktober 2018

Udvalgt bibliografi:

2005: Gennemtræk (noveller)

2007: Om så det gælder (roman)

2008: Men bedste hr. Hund. (roman)

2016: Uforudsete hændelser (roman)

2018: For enden af perronen (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle weblog. [klik her]

Slægt skal følge slægters gang (2003).

Anmeldelse af romanen Understrømme.

Af Katarina Lewkovitch, Kristeligt Dagblad.

»»»

Opgangens dystre hemmeligheder (2005).

Anmeldelse af novellesamlingen Gennemtræk.

Af Mai Misfeldt, Berlingske.

»»»

Så forskellige liv (2007).

Anmeldelse af romanen Om så det gælder.

Af Vibeke Blaksteen, Kristeligt Dagblad.

»»»

Beck har skrevet enkel og fuldkommen subtil bog (2008).

Anmeldelse af romanen Men bedste hr. Hund.

Af Bettina Heltberg, Politiken.

»»»

Under den smukke overflade er vi alle usikre (2016).

Anmeldelse af romanen Uforudsete hændelser.

Af Eva Pohl, Berlingske.

»»»

Hanne Richardt Becks "For enden af perronen" er en klog fortælling (2018).

Anmeldelse af romanen For enden af perronen.

Af Preben Rasmussen, Dagbladenes Bureau.

Interview med forfatteren om romanen Om så det gælder.

Interview fra Information (2007). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Men bedste hr. hund.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2008). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen 7 Sydøst.

Interview fra Information (2011). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.10.2018.