Malene Ravn

Om forfatteren

Foto: Robin Skjoldborg

(1971)

Forfatterdebut: 2014 (Det eneste rigtige)

Malene Ravn skriver i et enkelt og ikke mindst flydende sprog og er en af sin generations helt store forfattertalenter. Hun er født i Virum nord for København og er uddannet cand.mag. i dansk, retorik og sprogpsykologi med speciale i kreative processer. I 2014 debuterede hun med romanen Det eneste rigtige, som blev efterfulgt af den meget kritikerroste roman Mia i 2016. I september 2018 udkom hendes tredje og seneste roman I dine øjne, en stor og hjertegribende beretning om en families liv gennem hundrede år i Danmark. Malene Ravn har desuden en fortid i radio- og tv-branchen og har i flere år fungeret som freelancejournalist. Fra 2011 frem til 2013 skrev hun den faste spalte Ord i Politiken. I 2011 arrangerede hun konceptet Guerilladigte, hvor hun i samarbejde med 150 kendte og ukendte danske digtere publicerede digte som annoncer og dermed gjorde Den Blå Avis til én stor digtudgivelse. I 2016 udkom hun i samarbejde med den socialøkonomiske virksomhed Gadens Stemmer med bogen Gadens stemmer : her kommer skravlet som rejser sig op, seks autentiske livsberetninger fortalt af gadens folk. Blandt hendes store litterære forbilleder og kilde til inspiration er ikoniske forfattere som Ida Jessen, Peter Laugesen, Linn Ullmann, Siri Hustvedt, Lydia Davis og Marguerite Duras. Privat bor Malene Ravn på Frederiksberg med sin mand og to børn.

Derfor skriver jeg:

Hmm, du spørger til min motivation, hvad der holder den oppe. Jeg ved ikke, hvad jeg skal svare, for, ja, den holder sig selv oppe, lader det til. Jeg har behov for at skrive. Jeg skriver også, når jeg ikke skriver, det tror jeg de fleste forfattere gør: arbejder hele tiden. Godt, at man kan lide sit job.

     Arbejdet og teksten er på sin vis det samme: Det vælger sig selv. Jeg beslutter ikke som sådan, hvad og hvordan jeg vil skrive, man kan skrive det, man kan, og ikke så forfærdelig meget andet. Og så kan man gøre det så godt som overhovedet muligt. Strenge sig an.

    Hvorfor skriver jeg? Fordi jeg får lov, er vel svaret. Jeg betragter det som en næsten utrolig lykke, at jeg kan få lov til at bruge al min tid på at skrive, jeg kan ikke komme i tanker om noget jeg hellere vil. Bevares, det føles vigtigt at skrive (eksistens, præstation, nye erkendelser, man føler sig som en gave til menneskeheden i sine bedste øjeblikke), men det er vel ret indadvendt, ”udbyttet”: følelsen af nærvær, mening, fylde, overensstemmelse. Når man så udkommer, fordobles nærværet, meningsfuldheden osv., fordi bogen møder læseren – det er en fantastisk fornemmelse. Når mødet går godt.

Malene Ravn, januar 2019

Udvalgte litteraturpriser:

2019: Skulderklaplegatet

Udvalgt bibliografi:

2014: Det eneste rigtige (roman)

2016: Mia (roman)

2018: I dine øjne (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteraturpriser.dk om forfatteren. [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Hverdagen er ikke for begyndere (2014).

Anmeldelse af romanen Det eneste rigtige.

Af Søren Kassebeer, Berlingske.

»»»

Malene Ravn om at leve på kanten i udkanten (2016).

Anmeldelse af romanen Mia.

Af Søren Kassebeer, Berlingske.

»»»

Barnet, der størknede (2018).

Anmeldelse af romanen I dine øjne.

Af Marie Louise Kjølbye, Information.

Interview med forfatteren i anledning romanen I dine øjne.

Interview fra Politiken (2018). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.02.2020.