Jens Andersen

Om forfatteren

Foto: Franne Voigt

(1955)

Forfatterdebut: 1990 (Thit - den sidste Valkyrie)

Jens Andersen er i besiddelse af en helt unik evne til fortællende formidling. Han er født i 1955 i Glostrup, men er vokset op i Hvidovre og Bagsværd. I 1975 blev han nysproglig student fra Gladsaxe Gymnasium. I 1988 blev han uddannet cand.phil. i dansk og tog i 1994 en ph.d. i nordisk filologi fra Københavns Universitet. Jens Andersen debuterede som forfatter i 1990 med Thit - den sidste Valkyrie, en biografi om den danske forfatter og foredragsholder Thit Jensen. Siden har han udgivet op til flere meget kritikerroste biografier om store forfattere som Tove Ditlevsen, H.C. Andersen, Ole Lund Kirkegaard og Astrid Lindgren. Han har desuden fungeret som litteraturkritiker ved flere store danske dagblade. I 1984-1987 var han ansat ved Kristeligt Dagblad, i 1988-1989 ved Politiken og i 1990-1995 ved Weekendavisen. I 1995 skiftede han til Berlingske, hvor han var ansat som litteraturredaktør fra 1995-2000 og igen fra 2005-2013. Parallelt med sit virke som forfatter og litteraturkritiker har Jens Andersen siden 1990 tilmed været en flittig foredragsholder. Han har desuden modtaget flere priser for sit forfatterskab, herunder Georg Brandes-prisen i 1990 og Weekendavisens Litteraturpris i 2004 for biografien om H.C. Andersen og blev i 2015 tildelt Den faglitterære pris fra Statens Kunstfond og Dansk Forfatterforening. Privat bor Jens Andersen bor i Hellerup nord for København med sin hustru Jette, med hvem han har tre børn.

Udvalgte litteraturpriser:

1990: Georg Brandes-Prisen

2004: Weekendavisens Litteraturpris

2006: Søren Gyldendal Prisen

2008: H.C. Andersen Legatet

2015: Politikens Litteraturpris

Udvalgt bibliografi:

1997: Til døden os skiller - Et portræt af Tove Ditlevsen (biografi)

2003: Andersen - En biografi (biografi)

2010: Ole Lund Kirkegaard - En livshistorie (biografi)

2014: Denne dag, et liv (biografi)

2017: Under bjælken - Et portræt af kronprins Frederik (biografi)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Åh, Frankie Boy! (2008).

Anmeldelse af biografien Frankie Boy.

Af Lasse Ellegaard, Berlingske.

»»»

Klovnens mørke sider (2010).

Anmeldelse af biografien Ole Lund Kirkegaard - En livshistorie.

Af Anne Myrup Munk, Information.

»»»

En klog bog om en klog kone (2014).

Anmeldelse af biografien Denne dag, et liv.

Af Rikke Rottensten, Berlingske.

»»»

"Du skal jo arve Danmark" (2017).

Anmeldelse af biografien Under bjælken - Et portræt af kronprins Frederik.

Af Troels Mylenberg, Jysk Fynske Medier.

Interview om biografien Ole Lund Kirkegaard - En livshistorie.

Interview fra Politiken (2010). [klik her]

»»»

Interview i anledning af biografien Denne dag, et liv.

Interview fra Politiken (2014). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 30.10.2018.