Harald Voetmann

Om forfatteren

Foto: Robin Skjoldborg

(1978)

Forfatterdebut: 2000 (Kapricer)

Harald Voetmann skriver eksperimenterende og utraditionelt med sans for det underfundige og groteske. Som barn og ung voksede han op i Birkerød, men bor nu i Hedehusene. Han er uddannet fra Forfatterskolen i København (1997-1999) og har desuden taget en grunduddannelse i latin fra Københavns Universitet (2003-2006). Han debuterede som 22-årig med kortprosasamlingen Kapricer (2000), der bestod af underfundige og surrealistiske kortprosastykker. Herefter fulgte digtsamlingen Autoharuspeksi (2002). Sit helt store gennembrud fik han med den kritikerroste novellesamling Teutoburger (2005), efterfulgt af novellesamlingen En alt andet end proper tilstand (2008). Med romanen Vågen (2010) indledte han sin store historiske romantrilogi som desuden omfatter Alt under månen (2014) og Syner og fristelser (2015), der tager udgangspunkt i henholdsvis den romerske naturhistoriker Plinius den Ældre, den danske astronom Tycho Brahe og benediktinermunken Othlo af St. Emmeram. Derudover har han blandt andet udgivet romanen Kødet letter (2012) og digtsamlingen Amduat. En iltmaskine (2018). Harald Voetmann har desuden tidligere oversat et uddrag af Plinius den Ældre fra Naturalis Historia, der er udgivet med titlen Om mennesker og dyr (2008), samt oversat og kommenteret de eneste hele digte af den romerske digter Sulpicia med udgivelsen Sulpicia - en romersk digter (2016). Parallelt med sit forfattervirke underviser Harald Voetmann på Jyderup Højskoles forfatterskole og fungerer som medredaktør af tidsskriftet Ildfisken. Derudover har han bidraget til diverse tidsskrifter og antologier, hvor hans prosatekster blander sig med nogle af tidens helt store danske forfattere.

Udvalgte litteraturpriser:

2014: Otto Gelsted-Prisen

2014: Kritikerprisen

2018: Schadeprisen

Udvalgt bibliografi:

2005: Teutoburger (noveller)

2010: Vågen (roman)

2014: Alt under månen (roman)

2015: Syner og fristelser (roman)

2018: Amduat. En iltmaskine (digte)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle weblog. [klik her]

Perversioner i litterær aftapning (2005).

Anmeldelse af novellesamlingen Teutoburger.

Af Tue Andersen Nexø, Information.

»»»

Satyrisk roman er forbavsende vellykket (2010).

Anmeldelse af romanen Vågen.

Af Lasse Horne Kjældgaard, Politiken.

»»»

Kød på kraniet (2012).

Anmeldelse af romanen Kødet letter.

Af Per Krogh Hansen, Berlingske.

»»»

Vilde billeder og stor komik i Tycho Brahe-bog (2014).

Anmeldelse af romanen Alt under månen.

Af Mai Misfeldt, Kristeligt Dagblad.

»»»

Et debilt paradis, mennesker i helvede (2015).

Anmeldelse af romanen Syner og fristelser.

Af Tue Andersen Nexø, Information.

»»»

Harald Voetmanns nye bog er en både rystende og bevægende og ind imellem grotesk rejse ind i dødens rige (2018).

Anmeldelse af digtsamlingen Amduat. En iltmaskine.

Af Jørgen Johansen, Berlingske.

Interview med forfatteren i anledning af romanen Syner og fristelser.

Interview fra Politiken (2015). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af digtsamlingen Amduat. En iltmaskine.

Interview fra Weekendavisen (2018). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 10.12.2018.