Harald Voetmann

Om forfatteren

Foto: Robin Skjoldborg

(1978)

Forfatterdebut: 2000 (Kapricer)

Harald Voetmann skriver eksperimenterende og utraditionelt med sans for det underfundige og groteske. Som barn og ung voksede han op i Birkerød, men bor nu i Hedehusene. Han er uddannet fra Forfatterskolen i København (1997-1999) og har desuden taget en grunduddannelse i latin fra Københavns Universitet (2003-2006). Han debuterede som 22-årig med kortprosasamlingen Kapricer (2000), der bestod af underfundige og surrealistiske kortprosastykker. Herefter fulgte digtsamlingen Autoharuspeksi (2002). Sit helt store gennembrud fik han med den kritikerroste novellesamling Teutoburger (2005), efterfulgt af novellesamlingen En alt andet end proper tilstand (2008). Med romanen Vågen (2010) indledte han sin store historiske romantrilogi som desuden omfatter Alt under månen (2014) og Syner og fristelser (2015), der tager udgangspunkt i henholdsvis den romerske naturhistoriker Plinius den Ældre, den danske astronom Tycho Brahe og benediktinermunken Othlo af St. Emmeram. Derudover har han blandt andet udgivet romanen Kødet letter (2012) og digtsamlingen Amduat. En iltmaskine (2018). Harald Voetmann har desuden tidligere oversat et uddrag af Plinius den Ældre fra Naturalis Historia, der er udgivet med titlen Om mennesker og dyr (2008), samt oversat og kommenteret de eneste hele digte af den romerske digter Sulpicia med udgivelsen Sulpicia - en romersk digter (2016). Parallelt med sit forfattervirke underviser Harald Voetmann på Jyderup Højskoles forfatterskole og har desuden fungeret som medredaktør af tidsskriftet Ildfisken. Derudover har han bidraget til diverse tidsskrifter og antologier, hvor hans prosatekster blander sig med nogle af tidens helt store danske forfattere.

Derfor skriver jeg:

»Jeg bliver altid lidt skeptisk, når der bliver talt om, hvad litteraturen bør og skal, men jeg er da klart mindre interesseret i en type litteratur, der handler om, at man skal spejle sig i noget og tænke, at sådan er min hverdag også. Jeg er mere til romaner, der prøver at undersøge det menneskelige helt ud til grænsen.«

Harald Voetmann (Citat fra interview i Politiken, 2015)

Udvalgte litteraturpriser:

2014: Otto Gelsted-Prisen

2014: Kritikerprisen

2017: Bukdahls Bet

2018: Schadeprisen

Udvalgt bibliografi:

2005: Teutoburger (noveller)

2010: Vågen (roman)

2014: Alt under månen (roman)

2015: Syner og fristelser (roman)

2018: Amduat. En iltmaskine (digte)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle weblog. [klik her]

Fascinerende klamt (2002).

Anmeldelse af digtsamlingen Autoharuspeksi.

Af Tue Andersen Nexø, Information.

»»»

Perversioner i litterær aftapning (2005).

Anmeldelse af novellesamlingen Teutoburger.

Af Tue Andersen Nexø, Information.

»»»

Linedans over lortespanden (2008).

Anmeldelse af novellesamlingen En alt andet end proper tilstand.

Af Mai Misfeldt, Berlingske.

»»»

Et par ting mangler endnu at blive sagt om verden (2010).

Anmeldelse af romanen Vågen.

Af Lilian Munk Rösing, Information.

»»»

Kød på kraniet (2012).

Anmeldelse af romanen Kødet letter.

Af Per Krogh Hansen, Berlingske.

»»»

Vilde billeder og stor komik i Tycho Brahe-bog (2014).

Anmeldelse af romanen Alt under månen.

Af Mai Misfeldt, Kristeligt Dagblad.

»»»

Et debilt paradis, mennesker i helvede (2015).

Anmeldelse af romanen Syner og fristelser.

Af Tue Andersen Nexø, Information.

»»»

Harald Voetmanns digte er en iltmaskine, der giver den levende døde far stemme lidt endnu (2018).

Anmeldelse af digtsamlingen Amduat. En iltmaskine.

Af Kizaja Ulrikke Routhe-Mogensen, Information.

Interview med forfatteren i anledning af romanen Syner og fristelser.

Interview fra Politiken (2015). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af digtsamlingen Amduat. En iltmaskine.

Interview fra Weekendavisen (2018). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 30.08.2019.