Klaus Høeck

Om forfatteren

Foto: Carsten Andreasen

(1938)

Forfatterdebut: 1966 (Yggdrasi)

Klaus Høeck er en eksperimenterende lyriker, der er kendt for sin udstrakte brug af matematisk, datamatisk og sprogvidenskabeligt materiale som styrende principper i opbygningen af sine store og ofte flersporede digtsamlinger. Han kom til verden i 1938 i København og voksede op hos sine bedsteforældre, sammen med sin mor. Efter studentereksamen fra Sorø Akademi i 1957 tog han med sin stedfar til søs. Senere studerede han medicin, jura og filosofi ved Københavns Universitet, hvorfra han i 1970 blev exam.art. i filosofi. Klaus Høeck debuterede med digtsamlingen Yggdrasil i 1966, men fik for alvor sit gennembrud i 1985 med digtsamlingen Hjem. Siden har han udgivet op til flere store digtsamlinger, heriblandt Heptameron (1989), Eventyr (1992), 1001 digt (1995), In Nomine (2001), Hsieh (2004), Heartland (2006), Palimpsest (2008), Live (2012), Legacy (2015) og My Heart (2018). Klaus Høeck fungerede som undervisningsassistent i videnskabsteori ved Kultursociologi på Københavns Universitet i 1970-1971. I 1973 modtog han Statens Kunstfonds treårige legat og i 1980 blev han tildelt et boglegat fra forlaget Gyldendal. I 1985 blev han tilkendt Statens Kunstfonds livsvarige ydelse og har siden 1989 været medlem af Det Danske Akademi. Privat bor Klaus Høeck i Veflinge på Fyn og er gift med litteraturprofessor Anne-Marie Mai.

Derfor skriver jeg:

»Jeg har arbejdet med at udfordre sproget lige siden min første bog, Rejse. Dengang opdagede jeg, at alle digtere og mennesker i det hele taget har et bestemt ordvalg. Det ville jeg gerne lave om på for mit eget vedkommende ved at tvinge mig selv til at lave nogle andre mønstre, og sådan begyndte det, da jeg skrev mine første systemdigte. Og den bestræbelse har faktisk fulgt mig gennem hele mit forfatterskab, men nu, hvor jeg er blevet gammel, tænkte jeg, at jeg alligevel ville lave en form for status over, hvilke ord jeg selv brugte. Jeg lavede derfor en ordoptælling, der førte mig frem til de 100 ord, jeg har brugt mest. Jeg vil ikke håbe, at jeg er færdig som forfatter nu, men jeg er da kommet op i en alder, hvor jeg begynder at nærme mig en slags resultat.«

Klaus Høeck (Citat fra interview i Kristeligt Dagblad, 2012)

Udvalgte litteraturpriser:

1984: Otto Rungs Forfatterlegat

1987: Beatrice-prisen

1989: Søren Gyldendal Prisen

2008: Kritikerprisen

2014: F.P. Jacs Mindelegat

Udvalgt bibliografi:

2006: Heartland (digte)

2008: Palimpsest (digte)

2012: Live (digte)

2015: Legacy (digte)

2018: My Heart - Poems Galore (digte)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Høeckske hjertelyde (2006).

Anmeldelse af digtsamlingen Heartland.

Af Mikkel Bruun Zangenberg, Politiken.

»»»

Et skønt trip fra en totalvital digter (2008).

Anmeldelse af digtsamlingen Palimpsest.

Af Kim Skotte, Politiken.

»»»

En fucking poet (2012).

Anmeldelse af digtsamlingen Live.

Af Jørgen Johansen, Berlingske.

»»»

Høecks nye digte er en storslået brokkasse (2015).

Anmeldelse af digtsamlingen Legacy.

Af Jørgen Johansen, Berlingske.

»»»

Computerdigte uden computer (2018).

Anmeldelse af digtsamlingen My Heart - Poems Galore.

Af Erik Skyum-Nielsen, Information.

Interview med forfatteren om digtsamlingen Hsieh.

Interview fra Information (2004). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om digtsamlingen Live.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2012). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om digtsamlingen Legacy.

Interview fra Politiken (2016). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning digtsamlingen My Heart.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2018). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.02.2019.