Juliane Preisler

Om forfatteren

Foto: Jytte Rex

(1959)

Forfatterdebut: 1983 (Uden)

Juliane Preisler er kendt for sit sanselige og ikke mindst meget rytmiske sprog. Hun er født og opvokset i København som datter af filosof Peter Zinkernagel og lektor Gerd Preisler. I 1978 blev hun student fra Sortedam Gymnasium. Herefter indledte hun studier ved Københavns Universitet, hvorfra hun i 1984 blev uddannet mag.art. i litteraturvidenskab, blandt andet på arbejder om den franske forfatter Marguerite Duras, hvis poetiske og iagttagende stil hun siden har beundret. I starten af 1980'erne blev et par af hendes digte antaget i tidsskriftet Hvedekorn og debuterede i bogform med digtsamlingen Uden i 1983. Hendes helt store gennembrud kom med digtsamlingen Det tændte hus i 1987, og har siden publiceret utallige udgivelser inden for lyrik og prosa, heraf senest digtsamlingerne Uvejr (2002), Divadrømmende (2006) og Daglige digte (2016), samt romanerne Lyse tider (2005), Svaneø (2012), Arièl (2014) og Vi danser (2018). Hun debuterede hun som dramatiker på Det Kgl. Teater med stykket Vild Hverdag i 1998 og har desuden fungeret som litterær oversætter. Af priser og legater er hun blandt andet blevet tildelt Klaus Rifbjergs Debutantpris, Dansk Litteraturpris for Kvinder, Gyldendals Boglegat, samt Statens Kunstfonds 3-årige stipendium. Privat bor Juliane Preisler i Indre København. Hun var gift med dramatiker og forfatter Peter Asmussen frem til hans død i 2016.

Derfor skriver jeg:

»Når jeg skriver, foregår det uden bevidsthed. Jeg skriver i en slags trance, og jeg vælger ingenting; det kommer bare. Da jeg ikke er religiøs, vil jeg ikke sige, at det kommer oppe fra, men det er altså sådan, det føles.«

Juliane Preisler (Citat fra interview i Information, 2005)

Udvalgte litteraturpriser:

1984: Klaus Rifbjergs Debutantpris

1986: Edith Rode Legatet

1989: Dansk Litteraturpris for Kvinder

1991: Peder Jensen Kjærgaard og Hustrus Legat

2007: Morten Nielsens Mindelegat

Udvalgt bibliografi:

2005: Lyse tider (roman)

2006: Divadrømmende (digte)

2012: Svaneø (roman)

2015: Daglige digte (digte)

2018: Vi danser (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Rapport fra følelsernes vejrstation (2002).

Anmeldelse af digtsamlingen Uvejr.

Af Jørgen Johansen, Berlingske.

»»»

Knopperne der venter på at vågne (2005).

Anmeldelse af romanen Lyse tider.

Af Erik Skyum-Nielsen, Information.

»»»

En luder set indefra (2007).

Anmeldelse af romanen Legetøjsliv.

Af Erik Skyum-Nielsen, Information.

»»»

Mytisk mystik (2012).

Anmeldelse af romanen Svaneø.

Af Erik Skyum-Nielsen, Information.

»»»

Lidelse og længsel (2014).

Anmeldelse af romanen Arièl.

Af Vibeke Blaksteen, Berlingske.

»»»

Hun lyser for ham, uden tøj på (2016).

Anmeldelse af digtsamlingen Daglige digte.

Af Peter Stein Larsen, Kristeligt Dagblad.

»»»

Ruskende relevant efterårslæsning (2018).

Anmeldelse af romanen Vi danser.

Af Mathine Ammitzbøll, litteraturtidsskriftet Modspor.

Interview med forfatteren om skriftens magi.

Interview fra Politiken (2005). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af romanen Lyse tider.

Interview fra Information (2005). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af romanen Privatpersoner.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2008). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 01.10.2019.