Sven Holm

Om forfatteren

Foto: Hans Ole Madsen

(1940 - 2019)

Forfatterdebut: 1961 (Den store fjende)

Med stor rigdom i sprog, stil og indsigt har Sven Holm manifesteret sig som en af sin genrations helt store forfattere inden for den klassiske modernisme. Han kom til verden i København i 1940, men boede gennem sin barndom mange forskellige steder. Efter sin studentereksamen i 1958 fra Herlufsholm var han i to år ansat som huslærer ved godset Oreby på Lolland. Senere fungerede han blandt andet som dansk rejselektor i Sverige for Foreningen Norden, indtil han fra omkring midten af 1960'erne kunne leve af sit forfatterskab. Sven Holm debuterede  med novellesamlingen Den store fjende i 1961, der hurtigt placerede ham centralt i kredsen af yngre modernister. Siden fulgte bland andet den grufulde fremtidsskildring Termush, Atlanterhavskysten (1967), den skrifttematiske utopi Min elskede. En skabelonroman (1968), men fik for alvor sit store folkelige gennembrud med dem socialkritiske roman Syg og munter (1972), der desuden blev filmatiseret af Ole Roos i 1975. Sven Holm har skrevet inden for stort set alle litterære genrer, foruden skuespil, film- og tv-manuskripter. Ud over sin store produktion engagerede Sven Holm sig i foreninger og sammenslutninger, heriblandt Forfatterforbundet, Danske Dramatikeres Forbund og Danske Skønlitterære Forfattere. Ud over sin hustru, Bodil, efterlod han sig sin datter samt børnebørn.

Udvalgte litteraturpriser:

1973: Henrik Pontoppidans Mindefond

1974: Akademiets Store Pris

1985: Otto Rungs Forfatterlegat

1985: Danske Dramatikeres hæderspris

1990: Jeanne og Henri Nathansens Mindelegat

Udvalgt bibliografi:

2000: Sin egen vogter (noveller)

2002: Den anden side af Krista X (roman)

2004: Dronning Margrethes hår og 33 andre klip (essays)

2006: Sølvbrunch (skuespil)

2014: Statsministeren (skuespil)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Sven Holm lægger op til flirt med sproget (2000).

Anmeldelse af novellesamlingen Sin egen vogter.

Af Marie-Louise Kjølbye, Information.

»»»

Voldens og magtens inspiration (2002).

Anmeldelse af romanen Den anden side af Krista X.

Af Torben Brostrøm, Information.

»»»

Klip fra scrapbogen (2004).

Anmeldelse af essaysamlingen Dronning Margrethes hår og 33 andre klip.

Af Leon Jaurnow, Kristeligt Dagblad.

»»»

En sørgelig historie om en gådefuld mand (2014).

Anmeldelse af skuespillet Statsministeren.

Af Mai Misfeldt, Kristeligt Dagblad.

Interview om romanen Den anden side af Krista X.

Interview fra Information (2002). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om antologien Skriv din satan.

Interview fra magasinet Sentura (2004). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om litteraturpolitik.

Interview fra Information (2010). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 30.06.2019