Bjarne Reuter

Om forfatteren

Foto: Jan Buus

(1950)

Forfatterdebut: 1975 (Kidnapning)

Bjarne Reuter har med sin lunefulde og ikke mindst humoristiske tone markeret sig som en af de mest markante stemmer i nyere dansk litteratur. Han kom til verden i 1950 i Brønshøj i København,  hvor han voksede op med sin mor, far og bror. I 1966 forlod han folkeskolen med en realeksamen og tog senere en hf-eksamen fra Blågårds Seminarium i Gladsaxe, hvorfra han i 1975 blev uddannet lærer. Samme år debuterede han med den satiriske børnebog Kidnapning (1975). I starten af sin karriere koncentrerede han sig om at skrive bøger til børn og unge, hvor børnebogen Busters Verden (1979), samt ungdomsromanerne Zappa (1977) og Når snerlen blomster (1983) er blandt de mest kendte. Senere har han ligeledes beriget de voksnes boghylder med blandt andet romanerne Den cubanske kabale (1988), En rem af huden (1992), Prins Faisals Ring (2000), Løgnhalsen fra Umbrien (2004), Den iranske gartner (2008) og Englene i Avignon (2016). Bjarne Reuter har i dag mere end 80 udgivelser bag sig og har med tiden skrevet inden for stort set alle litterære genrer, foruden teater, film- og tv-manuskripter. Privat bor Bjarne Reuter i Lyngby nord for København med sin hustru Annette, der er illustrator og har lavet tegningerne til flere af hans børnebøger. Sammen har de to børn, Anne Sophie og Max. Han har desuden sønnerne Filip og Anders fra sit første ægteskab.

Derfor skriver jeg:

»Jeg har skabt et asyl, som består i friheden til at skrive, hvad jeg vil, uden hensyn til andet end den historie, jeg vil fortælle. Jeg diskuterede det engang med nogle kolleger, som fortalte, hvor meget tid de brugte på at vende øjne og ører ud mod verden for at opsnappe så meget som muligt. Men jeg har det stik modsat. Jeg forsøger at lukke så meget ude som overhovedet muligt for kun at koncentrere mig om mine bøger. Så jeg bevæger mig i virkeligheden mere væk fra virkeligheden.«

Bjarne Reuter (Citat fra interview i Berlingske, 2015)

Udvalgte litteraturpriser:

1989: De Gyldne Laurbær

1990: Bog & Idé-prisen

1997: Søren Gyldendal Prisen

2000: BMF's Børnebogspris

2005: Danske Banks Litteraturpris

Udvalgt bibliografi:

2000: Prins Faisals Ring (roman)

2004: Løgnhalsen fra Umbrien (roman)

2006: Halvvejen til Rafae( (noveller)

2008: Den iranske gartner (roman)

2016: Englene i Avignon (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Suset fra Skatteøen (2000).

Anmeldelse af romanen Prins Faisals Ring.

Af Christian Monggaard, Information.

»»»

De glatte trin (2002).

Anmeldelse af romanen Barolo Kvartetten.

Af Leon Jaurnow, Kristeligt Dagblad.

»»»

Rejsende i fantasiens tjeneste (2004).

Anmeldelse af romanen Løgnhalsen fra Umbrien.

Af Peter Dürrfeld, Information.

»»»

Bjarne giver den bas (2006).

Anmeldelse af novellesamlingen Halvvejen til Rafael.

Af Jens Andersen, Berlingske.

»»»

Et smækkys til Reuters kongelige eskapader (2008).

Anmeldelse af romanen Den iranske gartner.

Af Jens Andersen, Berlingske.

»»»

Olsen-Banden-halløj på Nilen (2010.

Anmeldelse af romanen Den egyptiske tenor.

Af Kristen Bjørnkjær, Information.

»»»

Fortiden har mange farver (2016).

Anmeldelse af romanen Englene i Avignon.

Af Jørgen Johansen, Berlingske.

Interview i anledning af romanen Barolo Kvartetten.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2002). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Løgnhalsen fra Umbrien.

Interview fra Information (2004). [klik her]

»»»

Interview om novellesamlingen Halvvejen til Rafael.

Interview fra Information (2006). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Fem streger.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2008). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om tvivl.

Interview fra Berlingske (2012). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om skriveproces.

Interview fra Berlingske (2015). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 30.08.2019