Claus Høxbroe

Om forfatteren

Foto: Morten Lundrup

(1980)

Forfatterdebut: 2006 (Hylet fra gaden)

Med sin store dedikation til den jazzede og rytmiske poesi-genre har beatpoeten og performeren Claus Høxbroe inden for kun ganske kort tid markeret sig som en af de mest markante skikkelser i nyere dansk lyrik og genren spoken word. Han er født og opvokset i forstadsbyen Herlev, men har boet i København det meste af sit liv - en by som han gennem hele sit forfatterskab har udforsket. Claus Høxbroe debuterede i bogform med digtsamlingen Hylet fra gaden i 2006 og har siden udgivet mere end et dusin digtsamlinger, heriblandt Tilpas utilpasset (2008), Helt igennem gennemtjekket (2010), Hvor kraverne vendes (2012), Duerne lurer fra oven (2014), Til døden skiller mig ad (2016), Kongens København (2017) og Morgenen arbejder på en ny sol (2018). Herudover har han udgivet op til flere spoken word-albums med navne som blandt andre Jan Kaspersen, Stik Op, Oscar Gilbert og Umpff, samt leveret langt over 2.500 shows, blandt andet i Norge, Sverige, England og på Færøerne. Ved siden af sit poetiske virke har han leveret utallige bidrag til aviser, tidsskrifter og magasiner og underviser i kreativ skrivning, blandt andet sammen med rapperen Stik Op Jakob. Blandt sine helt store litterære forbilleder og ikke mindst kilder til inspiration er store amerikanske beatforfattere som William S. Burroughs, Allen Ginsberg og Jack Kerouac. Claus Høxbroe blev tildelt Dan Turéll-prisen i 2011 og modtog Publikumsprisen på Poesiens Dag 2005. Han har desuden en stor passion for udstoppede dyr, kunst og antikke møbler, og holder af god rom, cigarer samt jazzmusik.

Derfor skriver jeg:

Skriften for mig er ikke et skriveværelse man går ind i engang imellem, det er hele huset, fundamentet, skriften skal flyde konstant og har gjort det lige siden jeg som barn lånte min fars skrivemaskine og hakkede de første ord på papir. Skriften er en naturlig del af mig, et alfabetets kamera der via dygtiggørelse og faglig stolthed fanger billeder, stemninger, følelser og omsætter dem til digte. Den er oprigtig og ærlig, der skrives kun om ting jeg selv har oplevet, set, hørt, følt, tænkt og mærket. Jeg stiller mig selv til rådighed for skriften, dyrket den levede skrift, om det er at flytte, være hjemløs, bo på hoteller eller rejse, jeg bruger mig selv for at åbne oplevelser op, lader dem rende igennem mig og placerer dem på papir. Fra de større ting som politiske strømninger, samfundet, byens ændringer til de helt små nære ting som en øl for meget, glæden ved en god cigar, en tur på væddeløbsbanen eller et brud med en kæreste.

Claus Høxbroe, januar 2020

Udvalgte litteraturpriser:

2011: Dan Turéll-prisen

Udvalgt bibliografi:

2008: Tilpas utilpasset (digte)

2010: Helt igennem gennemtjekket (digte)

2012  Hvor kraverne vendes (digte)

2016: Til døden skiller mig ad (digte)

2018: Morgenen arbejder på en ny sol (digte)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

En helstøbt hyldestsang til en hovedstad der forsvinder (2018).

Anmeldelse af digtsamlingen Kongens København.

Af Alexander Nielsen, Modspor.

»»»

Erindring om en eftermiddag på Danmarks Tekniske Museum med Claus Høxbroe (2018).

Anmeldelse af digtsamlingen Morgenen arbejder på en ny sol.

Af Alexander Nielsen, Modspor.

Interview med forfatteren om sit forhold til Dan Turèll.

Interview fra Information (2008). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om digtsamlingen Kongens København.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2017). [klik her]

 

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.01.2020.