Asger Schnack

Om forfatteren

Foto: Sofie Amalie Klougart

(1949)

Forfatterdebut: 1967 (Øjeæbler)

Med sit unikke og ikke mindst store forfatterskab er Asger Schnack uden tvivl en af dansk litteraturs helt store stemmer. Han er født og opvokset i forstadsbyen Gentofte. I 1968 blev han klassisk-sproglig student fra Aurehøj Statsgymnasium. Siden blev han uddannet inden for forlagsbranchen, hvor han fra 1974 til 1979 fungerede som leder af forlaget Swing fra og af forlaget Bebop fra 2000 frem til 2012. Han var ansat på Borgens Forlag fra 1971 til 1979, de sidste fire år som forlagsredaktør, samt forlagsredaktør på Hans Reitzels Forlag fra 1993 til 1999. Asger Schnack har skrevet lige siden han var ganske ung. Han debuterede i bogform med digtsamlingen Øjeæbler i 1967 og har i dag mere end hundrede udgivelser bag sig. Selvom det er poesien, der tegner hovedsporet gennem forfatterskabet, har han i sit litterære virke skrevet inden for vidt forskellige genrer, alt lige fra essays, romaner til og børnebøger samt biografier. Han var desuden en aktiv del af 1980'ernes poesiscene med digterkollektivet Bandet Nul sammen med Klaus Høeck og F.P. Jac. I 2009 frem til 2011 underviste han ved Forfatterskolen og i 2014 stiftede han forlag i eget navn, Asger Schnacks Forlag. Han er blevet tildelt Statens Kunstfonds 3-årige stipendium og Statens Kunstfonds livsvarige ydelse. Derudover er han med tiden blevet tildelt et hav af priser og legater, heriblandt Carl Møllers Legat, Drachmannlegatet, Victor B. Andersens Hæderslegat, Morten Nielsens Mindelegat, Otto Gelsted-Prisen, F.P. Jacs Mindelegat, samt Sigvaldi-prisen. Privat er Asger Schnack bosat i den centrale del af København og er far til døtrene Rosita og Christine.

Derfor skriver jeg:

Hvad jeg skriver, er til stadighed verden. Og hvad jeg ikke kan skrive, er verden. Jeg kan forholde mig længe til dette, men hvad der gælder, er, hvad jeg så på Louisiana i november 1971. Herfra var vejen lagt, målet sat, og kikkerten var mine skriveredskaber. Aldrig har det ændret sig væsentligt, selv om jeg har stået til tjeneste også for andre, mere ydmyge forsvindingsnumre, ind bag hverdagen. Mit ærinde er visionært, at tilvejebringe.

Asger Schnack, januar 2021

Udvalgte litteraturpriser:

1980: Drachmannlegatet

2003: Morten Nielsens Mindelegat

2005: Otto Gelsted-Prisen

2013: F.P. Jacs Mindelegat

2020: Sigvaldi-prisen

Udvalgt bibliografi:

2012: Morti Vizki - en kærlighedserklæring (biografi)

2014: Kick A: Min kunsthistorie (digte)

2015: Essays : et langdigt (essays)

2017: Graffiti (digte)

2019: Fra gud til måne (digte)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteraturpriser.dk om forfatteren. [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Hemmeligheder og længselssmerte (2013).

Anmeldelse af biografien Morti Vizki - en kærlighedserklæring.

Af Erik Skyum-Nielsen, Information.

»»»

Essayistisk brokkasse fra Asger Schnack (2015).

Anmeldelse af essaysamlingen Essays : et langdigt.

Af Peter Stein Larsen, Kristeligt Dagblad.

»»»

Asger Schnacks ’Graffiti’ er en skatkiste for de få indviede (2017).

Anmeldelse af digtsamlingen Graffiti.

Af Erik Skyum-Nielsen, Information.

»»»

Asger Schnack skriver mellem Højholts sproglege og -maskiner og Nordbrandts kvaler over sproget (2020).

Anmeldelse af digtsamlingen Fra gud til måne.

Af Kamilla Löfström, Information.

Interview med forfatteren om forlaget Bebop.

Interview fra litteraturmagasinet Sentura (2006). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om sit forhold til litteratur.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2017). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om sit forhold til Pia Juul.

Interview fra Information (2020). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.05.2021.