Peter Øvig Knudsen

Om forfatteren

Foto: Simon Klein-Knudsen

(1961)

Forfatterdebut: 1987 (Er du da sindssyg)

Med sine nuancerende og intense skildringer af nogle af tidens helt store dramatiske og smertefulde historiske begivenheder er Peter Øvig Knudsen uden tvivl én af landets helt store dokumentarister i nyere dansk litteratur. Han kom til verden i bydelen Holme ved Aarhus og er vokset op i et borgerligt hjem i 1960'erne med en psykisk ustabil mor. I slutningen af 1980'erne blev han uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole, men hans journalistiske karriere begyndte dog allerede som praktikant på Ekstra Bladet. Herefter fulgte lang en karriere som journalist op gennem 1980'erne og 1990'erne ved Månedsbladet Press, Information og Weekendavisen. Peter Øvig Knudsen debuterede i bogform med bogen Er du da sindssyg i 1987, som han skrev som sin afgangsopgave som journaliststuderende sammen med Ina Kjøgx Pedersen. Siden er han for alvor blevet kendt for sine store dokumentariske skildringer af blandt andet Blekingegadebanden, 1980'ernes BZ-bevægelse og hippietiden i Thylejren i sommeren 1970, samt senere sine personlige og meget intense beretninger om sin traumatiske barndom og ikke mindst egne erfaringer med depression og psykisk sygdom. Foruden journalistikkens fornemste pris, Cavlingprisen, har han med tiden modtaget op til flere store litterære priser, heriblandt Montanas Litteraturpris, Læsernes Bogpris, Søren Gyldendal Prisen og Dansk Forfatterforenings faglitterære pris. Privat er Peter Øvig Knudsen bosat i Gentofte nord for København, og er far til Aske og Ea.

Udvalgte litteraturpriser:

2005: Jeanne og Henri Nathansens Fødselsdagslegat

2007: Montanas Litteraturpris

2008: Læsernes Bogpris. Blekingegadebanden

2008: Søren Gyldendal Prisen

2014: Dansk Forfatterforenings faglitterære pris

Udvalgt bibliografi:

2012: Hippie 2 (faglitteratur)

2014: Nakkeskuddet (biografi)

2016: BZ (faglitteratur)

2019: Min mor var besat (biografi)

2021: Jeg er hvad jeg husker (biografi)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteraturpriser.dk om forfatteren. [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Den kun muligvis umulige drøm (2011).

Anmeldelse af dokumentarbogen Hippie 1.

Af Erik Skyum-Nielsen, Information.

»»»

Efter festen (2012).

Anmeldelse af dokumentarbogen Hippie 2.

Af Søren Kassebeer, Berlingske.

»»»

I sandhedens tjeneste? (2014).

Anmeldelse af erindringsbogen Nakkeskuddet.

Af Charlotte Aagaard, Information.

»»»

BZ-bevægelsen var mere destruktiv end kreativ (2016).

Anmeldelse af dokumentarbogen BZ.

Af Jes Fabricius Møller, Kristeligt Dagblad.

»»»

Nede i fru Knudsen kælder (2019).

Anmeldelse af erindringsbogen Min mor var besat.

Af Kristian Ditlev Jensen, Weekendavisen.

»»»

Den glade, mirakuløst helbredte (2021).

Anmeldelse af erindringsbogen Jeg er hvad jeg husker.

Af Kristian Ditlev Jensen, Weekendavisen.

Interview med forfatteren om sit forhold til venstreekstremisme.

Interview fra Information (2008). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om livets mange facetter.

Interview fra Berlingske (2012). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om erindringsbogen Nakkeskuddet.

Interview fra Berlingske (2014). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om erindringsbogen Min mor var besat.

Interview fra Information (2019). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af erindringsbogen Jeg er hvad jeg husker.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2021). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.09.2022.