Jan Sonnergaard

Om forfatteren

Foto: Morten Holtum

(1963 - 2016)

Forfatterdebut: 1990 (Imitation af Lacoste)

Med sit provokerende og ikke mindst direkte sprog blev Jan Sonnergaard talsperson for en ny dansk realisme i slutningen af 1990'erne. Han kom til verden i København, men voksede siden op i et parcelhuskvarter i Virum nord for København sammen med sin bror Lars, i det han selv betegnede som den lidt pænere middelklasse. Efter sin studentereksamen fra Virum Statsskole i 1982 flyttede han til København, hvor han i 1992 afsluttede sin uddannelse til cand.mag. i litteraturvidenskab og filosofi fra KUA, efter et etårigt studieophold ved Freie Universität Berlin. Jan Sonnergaard fik sin litterære debut med novellen Imitation af Lacoste i 1990, der blev bragt i antologien Begyndelser 1990. Hans debut i bogform kom med novellesamlingen Radiator i 1997, inspireret af navnet på det tyske band, Kraftwerk. Samlingen blev fulgt af yderligere to - i 2000 og 2003. I 1999 debuterede han som dramatiker med teaterstykket Sex på Aalborg Teater og i 2006 opførte Mammutteatret/K2 hans stykke Liv og død på Café Olfert Fischer i Kanonhallen. Siden har han udover romanen Om atomkrigens betydning for Vilhelm Funks ungdom (2009), blandt andet udsendt novellesamlingen Otte opbyggelige fortællinger om kærlighed og mad og fremmede byer (2013), samt romanen Frysende våde vejbaner (2015). I 2018 udkom forlaget Gyldendal med novellesamlingen Samlede noveller +1, der foruden en samlet udgave af novellesamlingerne Radiator, Sidste søndag i oktober, Jeg er stadig bange for Caspar Michael Petersen og Gamle historier, desuden indeholdte novellen Fundamental, familiær spillogik, som Jan Sonnergaard afleverede til webmagasinet Lapidar.dk blot fire uger inden sin bortgang. Parallelt med sit prosavirke har han desuden publiceret flere artikler og kronikker i aviser som Politiken, Information, Weekendavisen, Jyllands-Posten og Aktuelt, samt bidraget til talrige store tidsskrifter, heriblandt Metamorphoses og Absinthe. I sin levetid modtog Jan Sonnergaard blandt andet modtaget Harald T. Kiddes pris, LO’s kulturpris, samt Jytte Bobergs pris. Blandt sine helet store kilder til inspiration var den franske forfatter Marcel Proust, den amerikanske forfatter Bret Easton Ellis, samt ikke mindst den tyske technogruppe Kraftwerk.

Derfor skriver jeg:

»Det er måden at lære det på. At finde ud af, hvor det går galt. Det er bedre end forfatterskoler, som er en forrykt tanke. Hvorfor skulle jeg opholde mig to år sammen med andre, der også vil skrive bøger. Det er da virkelig naivt. Jeg kunne formentlig blive bedre af at være brandmand i et halvt år, derefter telefonmand på et bordel i et halvt år og pudse motorcykler for HA i et tredje halvår og derefter tage resten af tiden til Island. Nu har jeg selv skrevet tre bøger og et teaterstykke, og det er da en evig kamp.«

Jan Sonnergaard (Citat fra interview i Politiken, 2006).

Udvalgte litteraturpriser:

2000: Gyldendals Boglegat

2000: LO's kulturpris

2002: Champagneprisen

2006: Jeanne og Henri Nathansens Fødselsdagslegat

2010: Jytte Borberg Prisen

Udvalgt bibliografi:

2000: Sidste søndag i oktober (noveller)

2009: Gamle historier (noveller)

2009: Om atomkrigens betydning for Vilhelm Funks ungdom (roman)

2015: Frysende våde vejbaner (roman)

2018: Samlede noveller +1 (noveller)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteraturpriser.dk om forfatteren. [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Radiator rider igen (2000).

Anmeldelse af novellesamlingen Sidste søndag i oktober.

Af Nils Gunder Hansen, Berlingske.

»»»

Mere sonnergaard (2010).

Anmeldelse af novellesamlingen Gamle historier.

Af Per Krogh Hansen, Berlingske.

»»»

En køter bliver snydt af en møgso (2015).

Anmeldelse af romanen Frysende våde vejbaner.

Af Søren Kassebeer, Berlingske.

Interview om novellesamlingen Sidste søndag i oktober.

Interview fra Information (2000). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om litteratur.

Interview fra Information (2002). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om forfatterskabet.

Interview fra Politiken (2006). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om novellesamlingen Gamle historier.

Interview fra Information (2009). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om inspiration og skriveproces.

Interview fra magasinet Journalisten (2016). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Frysende våde vejbaner.

Interview fra Atlas Magasin (2016). [klik her]

»Nu må de snart holde op, de højere magter, som bestemmer over liv og død, hvis sådanne findes, hvilket de næppe gør, thi i så fald havde de næppe ladet forfatteren Jan Sonnergaard dø så pludseligt som kun 53-årig midt i sit vigtige forfatterskab. Det giver jo ingen mening.


Ikke desto mindre er det sket, og i dag nåede det frysende budskab ud som breaking news i diverse medier.


Han døde i en lejlighed i Beograd, et ophold, den meget rejsende forfatter havde set frem til med forventning, dels fordi en af hans bøger netop var oversat til serbisk, dels fordi han ville researche til en ny bog.


Han holdt af at slå sig ned i en europæisk storby, Paris, Rom, Berlin og flere andre, for at bo der i en periode, alene og helst i en fremlejet lejlighed, mens han indåndede atmosfæren og iagttog det lokale liv, som så spillede ind i forfatterskabet.«


Kristen Bjørnkjær (Citat fra nekrolog i Information, 2016).

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.10.2022.


Copyright © 2022